Krogen suger.
Jag har disskuterat detta med många personer, både insatta och utsatta.
Hur mycket pengar tjänar inte krögare på oss "dumma" medelsvenssons med lite över på lönekontot varje månad?
Alla gillar ju att ha kul och gå ut och dansa och träffa människor eller hur? Ja. Men det inte jag förstår är att det MÅSTE bli så jäkla dyrt varje gång? Missförstå mig rätt, jag är varken snål eller fattig bara principfast.
Till att börja med så måste man punga ut mellan 60:- och 100:- kr bara för att komma in på ett ställe. Varför? Varför i hela friden måste man det? För att man nyttjar lokalerna? Åh tack så mycket snälla krögare att jag får vara inne hos dig och konsumera. Mycket snällt. Var annars gör man så?!
Ibland får man även lägga 20:- för att lämna in sin jacka. Återigen, varför? "Vi ansvarar ej för värdesaker" Vad fan tar ni betalt för då?!
Nu har man lagt en timlön på att bara komma in på stället. Det är fan bra gjort.
Då vill man ju såklart ha en öl eller en drink eller vad man nu dricker. Stor stark brukar ju de flesta killar köra på. Mycket för pengarna påstår vissa. Stämmer det verkligen? Tveksamt. Man borde faktiskt döpa om en stor stark till en "stor äcklig blasköl". Hur utspädd är inte den ölen? Ser-i-öst? Jag har hört många olika rykten om vad krögare betalar per liter fatöl men det senaste var 2:- / litern. Egentligen skulle det lika gärna kunna vara 12:- litern, spelar ingen roll. Är sådant sjukt påslag endå! Så äckligt fult tycker jag. Att den sedan är utspädd eller gammal eller återanvänd eller vafan den nu smakar hjälper inte heller direkt.
Vad betalade du för din senare "Stor stark" ? Hur många stor stark tror du de säljer på en kväll? Hur mycket marginal blir inte det? Massor.
Om man nu valde att köpa en drink istället kanske man slipper bli lurad lika mycket, eller? Nja.
Jag beställde en "Redbull & Vodka" på Tellus i Nyköping för ett par veckor sedan. Det skulle jag inte gjort.
Jag fick en Powerking & Jeltsin. På riktigt. Inget skitsnack. Jag lovar. Nittioåtta jävla spänn kostade den. Som jag sa innan, jag är varken utfattig eller snål men jag hatar att bli LURAD.
Räkneexempel:
Powerking på Willy´s - Fem kronor tror jag det är. Köper man en platta blir priset närmare 4kr styck tror jag.
Jeltsin vodka - Jag betalade 80:- för en sjuttis på Finlandsbåten förra helgen. Då kan ni tänka er vad en krögare betalar men vi räknar att de betalar lika mycket för en liter. Snällt, jag vet.
1 liter jeltsin + ca 10 powerkings (kostar mig som privatperson 130kr) = 16 st 6or "Redbull och vodka" (á 98kr som krogen tar betalt) = 1568kr
Krögaren har alltså försvandlat råvaror för 130kr till 1568kr. Snällt räknat. Väldigt snällt räknat.
Jag brukar dricka Miller flasköl. Kostar 14kr på systemet. Rätt dyrt om man jämför med andra ölsorter. På krogen kostar den 45-50:-. Jag tror inte krögare betalar 14kr styck för dem. Och OM de nu skulle göra det så tjänar de rätt gött endå.
Jag vill inte ens gå in på hur mycket fusk det är i krogbranchen heller! Två kassor, ägarbyten, lågavlönade "Bartenders" och blackjack. Jag pekar såklart inte fingret på något ställe här i Nyköping men det förekommer ju säkert.
Sämre service än på en krog får man nog leta efter.
Ett exempel på dåligt beteende från krogpersonal och arrangörer är förköp av biljetter. Varför förköper man biljetter? Dels för att man vill komma in före de som inte varit smarta och köpt biljetter. Dels för att man INTE vill stå i kö.
Vad gör arrangörerna? Samlar alla i en kö eller tar två köer som de släpper in samtidigt. RUTTET!
Jag tycker man borde bojkotta hela skiten. På riktigt. Vem fan bryr sig. Fram med studentställena som i Linköping där en öl kostar vad en öl kostar! Krogen är nog det enda stället där folk inte ställer några krav. Varför det?! Vakter med ett samlat IQ på 32 (exklusive en tjej i Nyköping som är den trevligaste dörrvakt jag träffat. Resten tror att de är med i nationella insatsstyrkan), Bartenders som dricksar sig själva, långa onödiga köer med folk som tränger sig eller blir insläppta före alla andra för att de känner nån som känner nån. Ställ lite krav, man är KUND hos dem. Man behandlar inte kunder hur som helst.
SÄNK PRISERNA och köp en ny BMW vartannat år istället för varje år är mitt krav. På riktigt nu. Största bluffen i modern tid. Skippa inträdet med. Och ha garderob med garanti eller utan helt gratis.
Annars så stannar vi på förfesten så kan ni dricka er blasköl själva!
Tack för mig.
word
Så sjukt bra sagt! Dags att ta avstånd från detta svineri.
Självklart ska dom få gå med vinst..men det får ju finnas måtta på det hela.
Jag var ute på juldagen och fick inte ens beställa vatten. Lr jag fick beställa..men eftersom bartendern inte hade tid med det fick jag inget vatten. Han hänvisade mig till toaletten ist. Schysst! Hade jag beställt en "Redbull vodka" lr en "blasköl" hade jag fått den serverad med 100% säkerhet (med tanke på att det serverades sådant till folk runt om mig).
Mail är iaf skickat till tillståndsmyndigheterna för att kontrollera om detta verkligen är okej. Vi får väl se vad det leder till..men jag kan tänka mig att myndigheterna kommer vara dom hack i häl snart. Lr jag hoppas det!
Tack för ett bra och underhållande inlägg iaf!
Usch, har hört flera som beskrivit samma sak som dig. Skamligt! Serverar man alkohol så ska man även kunna servera vatten! Men inte lika bra lönsamhet såklart. Inget servicetänk alls. Tack för kommentaren iaf och bra initiativ med mejlet! :)
Aplåder!
Har fått svar från myndigheter (och BMB) nu och tyvärr är dom ju inte tvungna att servera vatten. MEN det måste finnas möjlighet till alkoholfritt alternativ. Kan ju inte svära på att det inte hade gått att beställa en Fanta direkt..men sannolikheten finns ju..
Men felaktigt beslut har dom ju tagit som vägrar servera mig vatten...
BMB (Rikard Rosvinge-Lindholm) ber om ursäkt och har poängterat detta felaktiga agerande för personalen säger han.. Hoppas bara detta är sanningen och att det faktiskt sker en förbättring.
Jag gillar verkligen ditt räkneexempel, bara det att du har glömt att det är SKATT och MOMS på sprit, i Sverige ligger skatten för krögaren på ca 31% och momsen 25%.
Ojdå! Då blir det ju nästan INGA pengar kvar(?) På Jeltsin och powerking då? Bosse?
Är du dum i halva huvuduet eller människa. Krogen får för det första inte sätta hur låga priser de vill på spriten enligt lagar som måste följas för att få behålla serveringstillståndet.
Tror du det är gratis att ha bartenders,vakter,djs,diskplockare,garderobspersonal, entrevärdar eller? eller om man tar in en artist som skall uppträda så kostar ljudet oftast över 20000kr. Låt oss säga att du bara har en "vanlig" dj så kostar ändå ljus/ljud utrustningen en jävla massa pengar. Antingen om man leasar i månaden eller tar in extern.
Ditt resonemang om hur billigt det skulle vara att köpa spriten själv å bland håller inte. Då kan du ju genast sluta äta mat på resturanger osv. En pizza kostar knappt 10kr som du betalar 50-100kr för.
Du har ingen som helst erfarenhet av branschen eller att vara företagare där staten med glädje drar 60% skatt.
Nej S. Jag är numer övertygad om att krögare inte får några pengar över. Det resonemang och budskap jag vill få fram är att restaurang/krogvärlden är rätt rutten. Kostar inte en pizza 10:- att göra???! MINRE det lovar jag dig. råvaror kanske 5-8kr och sedan de tio arbetsminuterna i ugnen 2kr. Arbetsgivaravgifter och skatter på pizzan......ja. Eller hur.
Sedan får du gärna berätta för mig hur man kan börja hyra ut ljud för 20 000:- per kväll och varför inte krögarna isf köper eget.... Bartenders tjänar vad i timmen? 60-70:- / h + "ob" ? en öl dvs. eller kanske 2då....
Jag förstår att ni lackar ur men det är mycket som ni inte förstår. Den dagen ni driver eran egna krog så kommer ni förstå alltihop. Det är svårt att veta hela grejen om man inte jobbar i den branschen. Om alla uteställen skulle ta mycket mindre betalt så skulle det inte kunna gå att driva en krog. Kom ihåg att all alkohol och produkter kostar en hel del. De betalar moms på allt. Visst finns de krogar som fuskar mycket men man kommer inte långt med det. Det skulle aldrig gå runt. Personalen kostar en hel del. Visst finns det dryga bartendrar osv och ska man jobba med service måste man vara utåtriktad och positiv. Det ni inte vet heller är att ställena betalar för att spela musiken där. Det är mycket utgifter. Få klarar av att driva en krog pga detta. Det är så mycket som kostar.. Personalen, musiken, säkerheten, elen, värmen, hyran och 1000 andra grejer. Jag jobbar själv i krogen och är ett krögarbarn. Jag har sagt detta många gånger till flera...Driv en restaurang/nattklubb själva så kommer ni fatta
Redbull är Redbull och då ska jag jävlar i mig ha just Redbull. Säger jag att jag vill köpa en 6:a Absolut, då ska jag jävlar i mig ha en 6:a Absolut, inte Jeltsin, inte Mads Vodka, inte heller Chateau de Garage. Beställer jag en Cuba Libre ska jag inte ha "staffans superbilliga skit rom", utan Club Havana. Detta verkar dock vara svårt att få in i skallen på dryga krögare som tror att folk är helt pantade i huvudet.
joförfan vilket jävla ocker..bäst att bli lite smålullig hemma, sen dricka lite läsk och kanske kanske om man vill vara snäll o bjucka dessa snåla apor till krögare - som ständigt höjer priset, på en föredragsvis flaska öl, så kan man hoppas dom snåla jävlarna inte suttit o korkat upp o hällt i något utspätt skit i dom nattetid.
Jag vette sjutton hur jag hamnade på den här sidan men jag letade efter ett kollektivavtal för våra entrévärdar och fick av ngn anledning upp den här länken.
Jag måste erkänna att diskussionen är underhållande och till en viss del så har ni alla rätt.
Kan ju bara stå för mina egna erfarenheter som krögare på ett mindre ställe i stockholm där vi tar 48 kr för en stor stark och man kan tycka att marginalerna för inköpet (en liter öl kostar ca 29 kr ex moms) är rätt stor. Jag håller med.
Nu är ju tyvärr inte verkligheten sådan.
Enligt lag så måste vi lägga på minst 25% på inköpspriset.
29 kr litern utslaget på en stöl är 11.60 per öl.
Säg att vi istället skulle ta 30 kr för en öl, då är det först 7.50 som går bort i moms. Då har du en vinst på 10.90 per öl. Det kan låta mycket.
På min krog har vi fyra personal per kväll som jobbar 8 timmar. Med skatter och pension och avgifter till staten så betalar vi ca 280 kr i timmen för dessa. Då har vi en kostnad på 8960.
Det betyder att vi måste sälja 814 stor stark per kväll för att få ihop den kostnaden. I en lokal som tar max 150 personer....
Och då har vi inte betalat hyran, övriga inköp, artister, djs leveranser mm.
Jag tycker också att det är skitdyrt att gå ut. Men jag vet numera varför.
Och nej, vi tar ingen entré hos oss. Men vi har fantastiskt trevlig personal!
Jo, visst är det dyrt att dricka och äta ute om man jämför med inköpspris för konsumenten, men det är ganska mycket mer än själva varan som ska betalas för krögaren... Så i slutänden är det ändå staten och kommunen som knullar oss.
nu är det ju så att folk i nyköping är extremt snåla.
det har jag märkt.Driver ett annat företag i nyköping.
det är för fan inte gratis att driva en krog.
Särskilt inte i en stad som nyköping där det finns
begränsat med folk som spenderar pengar och för mycket krogar och restauranger.
vissa klarar sig ganska bra medan andra har stora problem samtidigt som skatterna är skyhöga.
medelsvensson kommer aldrig att fatta hur svårt det är att driva många företag idag.
Det är bara vissa kedjeföretag och väletablerade aaa lägen som går någorlunda bra idag.
en sak håller jag dock med dig om.
beställer man vodka och redbull ska det vara riktiga grejer.